21 Ιουλ 2012

Ο ΑΓΙΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟ ΣΤΟΝ ΕΛΑΤΟ ΚΟΡΦΟΒΟΥΝΙΟΥ



 Αγιος Χριστόφορος 2005
     Στον Έλατο Κορφοβουνίου και δίπλα στο παλιό τμήμα της εθνικής οδού ( Άρτας-Φραστών )  βρίσκεται η εκκλησία του Αγίου Χριστοφόρου.  Ο Ναός στην πιο παλιά του μορφή ήταν μονόκλιτος, πετρόχτιστος, πλακοσκεπείς.  Σε πιο πρόσφατη επισκευή του προστέθηκε κεραμοσκεπή, έγινε υπερύψωση του ναού, προστέθηκε τειχοποιία στον προαύλιο χώρο και χτίστηκε το καμπαναριό του.
   Γραπτά ιστορικά στοιχεία για αυτόν δεν βρέθηκαν. Στο βιβλίο του, ο Σεραφείμ  Ξενόπουλος αναφέρει ότι περί τα 1884  ο  ναός του Αγίου Χριστοφόρου ήταν κατεστραμμένος.  Οι γεροντότεροι του χωριού διηγούνται ότι στην περιοχή υπήρξε ξακουστό Μοναστήρι.  Μάλιστα το Μοναστήρι αυτό διέθετε χαγιάτι(ξενώνα) όπου ξεκουράζονταν οι περαστικοί καθώς και τα ζώα που τους μετέφεραν.
   Ο Άγιος Χριστόφορος (ο κυνοκέφαλος)  εικονίζεται στις αγιογραφίες να μεταφέρει τον Χριστό στον ώμο του εξού και το όνομά του(Χριστόφορος= αυτός που μεταφέρει τον Χριστό).
   Ο Άγιος σήμερα είναι ο προστάτης όλων των οδοιπόρων-οδηγών που χρησιμοποιούν οποιοδήποτε μέσο ( πεζοί, ταξιδιώτες, αυτοκινητιστές, μοτοσικλετιστές, κλπ ) και γιορτάζει στις 9 Μαΐου κάθε χρόνο.
  Έτσι  πλήθος πιστών συγκεντρώνονται στις 9 Μαΐου κάθε χρόνο στον Ναό για να παρακολουθήσουν  την πανηγυρική  θεια λειτουργία και να χορέψουν το παραδοσιακό Καγκελάρι.

Αγιος Χριστόφορος σημερα